top of page

Acerca de

Dental Equipment

Tannhelse

Undersøkelser viser at så mye som 80 % av hunder over 3 år har problemer relatert til tannhelse. Det gjør tannrelaterte lidelser til det vanligste helseproblemet hos hund.

Tannstein

Hva er tannstein?
Bakterier og fôrrester vil danne plakk på hundens tenner. Plakk er et seigt, gjennomsiktig belegg på tennene. Hvis dette ikke fjernes, vil plakket mineralisere og bli til tannstein. 

Hvordan ser jeg om hunden har tannstein?
Tannstein sees som gulbrunt, hardt belegg på tennene. Tannstein kan dannes på alle tenner, men ofte er det mest på hjørnetennene og de stor jekslene i overkjeven. Tannkjøttet over tennene med tannstein blir ofte rødt og irritert. 

Hvorfor får hunder tannstein?
– Tannhelse er arvelig. Faktorer som bla. spyttsammensetningen er av stor betydning
– Feil fôr. Hunder som spiser mye menneskemat eller våtfôr får mer tannstein enn de som spiser tørrfôr
– Retente melketenner gir dårlig miljø i munnen slik at tannstein dannes lettere
– Skadede tenner eller hull i tennene gir dårlig miljø i munnen slik at tannstein dannes lettere

Hvilke hunder får tannstein?
Alle hunderaser kan få tannstein, men der er hos de små rasene at man oftest ser mye tannstein. Av raser kan nevnes chihuahua, pomeranian, kleinspitz, papillon, yorkshire terrier, toy- og dvergpuddel, shih tzu, pekingeser, mops, malteser, chinese crested, dvergschnauzer, dachs, bichon frisé, bichon havanais, cavalier king charles spaniel, engelsk og fransk bulldog, brussels griffon, lhasa apso, m.fl.

Hvordan kan man forebygge tannstein?
– Pusse tennene på hunden daglig
– Gi tørrfôr som ikke er bløtet opp
– Unngå menneskemat
– Gi hunden noe å gnage på jevnlig som f.eks. gulrøtter, tyggeben
– Kontrollere hos veterinær at alle melketennene har falt ut ved 7-8 mnd. alder

Plakk kan pusses bort med tannbørste, mens tannstein må renses hos veterinær med tannskraper og ultralyd-scaler (tilsvarende som brukes av tannlegen). Da må hunden sederes eller legges i narkose. Noen hunder får lett tannstein selv om eier gjør alt som anbefalt over. Fjerning av tannstein er an av de vanligste behandlingene hos veterinær.

Hva skjer hvis tannstein ikke fjernes?
Hvis tannstein ikke fjernes vil hunden få betennelse i tannkjøttet. Dette vil gjøre at tannkjøttet løsner, det blir lommedannelser rundt tannhalsen og tannkjøttet trekker seg oppover. Etter hvert som det blir tannstein i disse lommedannelsene vil tennene til slutt løsne. 

Retente melketenner

Med retente melketenner menes at en eller flere melketenner ikke faller ut av seg selv. Hunder har 28 melketenner som begynner å falle ut ved ca. 4 mnd. alder. Når hunden er 7 måneder skal alle melketennene være erstattet av permanente tenner. Fullt tannsett hos hund er 42 tenner, men en del hunderaser får ikke alle disse.

Den vanligste årsaken til at melketennene ikke faller ut er at den permanente tannen vokser ut litt skjevt slik at den ikke presser på roten til melketannen, men i stedet vokser ut ved siden av. Retente melketenner kan være hvor som helst i munnen, men hjørnetennene oppe er spesielt utsatte.

bottom of page