top of page

Acerca de

fusion-medical-animation-rnr8D3FNUNY-unsplash.jpg

Vaksiner

Vaksinering er viktig for å forebygge sykdom. Alle hunder i Norge bør vaksineres årlig med det som ofte omtales som årlig eller vanlig vaksine.

Hva vaksineres hunden mot?
Det som av eierne ofte omtales som vanlig vaksine er en multivaksine som beskytter hunden din mot:


– Valpesyke (Canine Distemper Virus, CDV)
– Smittsom leverbetennelse (Canine Adeno Virus, CAV)
– Parvovirusdiaré (Parvovirus)
– Kennelhoste (Parainfluensa-virus og/eller Bordetella Bronchiseptica)

Hvorfor er det viktig å vaksinere?

De tre førstnevnte sykdommene er alvorlige virussykdommer det ikke finnes behandling mot. Det er høy dødelighet hos hunder som smittes av disse sykdommene og de som overlever får ofte komplikasjoner senere i livet. Sykdommene er svært sjeldne i Norge, men høyaktuelle i mange andre land. Vaksinen beskytter godt. Kennelhoste er svært smittsomt, men gir sjelden alvorlig sykdom. Vaksinerte hunder kan smittes, men får da som regel milde symptomer. 

Hvilke hunder bør vaksineres?
Alle hunder bør vaksineres. Hos hunder med alvorlig underliggende sykdom og/eller hos de som har hatt alvorlig allergisk reaksjon på vaksine tidligere må man gjøre en nytte-/risikovurdering.

Når skal vaksinene gis?
Dersom tispen er riktig vaksinert vil antistoffer overføres til valpene, men mengden antistoffer synker og når valpen blir 6 – 8 uker gammel bør den få sin første vaksine. Denne gis som regel mens valpen ennå bor hos oppdretter. Valpen skal så revaksineres når den er 12 og 16 uker gammel. Videre gis vaksine én gang i året. 

bottom of page